ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

DM i Mix 2007: mere Mix end DM

Det er ikke helt til at fatte nu, hvor det danske sommervejr med byge efterfulgt af en byge mere har meldt sin sædvanlige ankomst, men faktisk var den første og største modstander til DM i Mix faktisk DMI's vejrudsigt.
Solen tæsker ned over København, og det er lidt af en kamp, at afrunde strandturene og bevæge sig til Amager Bio tidsnok til at opleve starten af DM i Mix 2007; DJ konkurrencen med det flotteste program nogensinde.
Det er næsten overvældende, hvor meget der skulle gennemføres inden aftenens afslutning. Udover selve DJ konkurrencen er der en såkaldt 'summit', hvor tidligere danske mestre giver  showcases, tysk visit fra den femdobbelte ITF-champ DJ Rafik, minikoncert med Jøden og allerstørst, det allerførste DJ Qbert show på dansk jord. Derfor kan det nok ikke undre, at konkurrencen og den indledende udskillelse allerede er i fuld gang ved 21-tiden mens Bioen langsomt er ved at blive fyldt. Værterne DJ Noize og Jay-Bee er i fin form, og mens Noize i flydende stil opremser deltagere, regler og præmier griner Jay-Bee at licenspengene til Noize's 9-årige karriere på DR er givet godt ud.

Der er kun stillet 7 DJ's op, alle sammen gengangere fra de tidligere år, hvilket kan have mange forklaringer, men det får selvfølgelig konkurrencen til at blegne lidt i forhold resten af det imponerende program. Den forsvarende mester DJ Direct har valgt at abdicere fra tronen, hvilket automatisk giver faklen videre til runner-uppen fra sidste år, DJ Diverze, som vi så først får at se til allersidst.
De indledende 3-minutters sæt viser styrkeforholdet er intakt fra de forudgående år, om end de fleste DJ's er et niveau bedre end året før. Selv DJ Onkel Hip Hop har steppet sit game og selvom han teknisk stadig er horribel, har han fundet aftenens sjoveste plade frem med en gammel Wicke & Rasmussen skæring. DJ Credit imponerer især med et utrolig tight mix af NWA's "Findem Fuckem Flee" og Xzibit's "Multiply", og også Wernz og Nis har taget deres a-game med. Det er dog veteranen og publikumsdarlingen, Needle Split der høster størst applaus for en enormt original blanding af disses og Soft Cell's "Tainted Love".

Vi får Jøden på banen med sit Monkey Juice show, bakket op af Jonny Hefty, J-Spliff og ikke mindst DJ Static, der starter med at mixe en samling af dansk raps greatest hits sammen. Jøden begiver sig ud i "Det' Okay", "Rul Den Op", en acapella version af "Hvad Nu Hvis" og selvfølgelig får vi også nummeret, der er skyld i han efter eget udsagn sælger plader i Thomas Helmig-antal; "Hamrer Løs".  

DJ Rafik der også sidste år imponerede med sin showcase er ikke mindre imponerende i år. Med enorm hastighed og evne til at beatjuggle sine breaks med matematisk præcision vælter nok engang crowden. At han så også laver et enormt publikumsvenligt mix med lydene fra Nirvana's "Smells Like Teen Spirit" viser en musikalitet og showmanship man somme tider mangler hos den nye generation af turntablister.   

Tilbage i konkurrencen er der nu gået fire deltagere videre, som altså skal måles med DJ Diverze til sidst. Wernz og Nis kører stilen videre fra første runde, og deres sæt er velsammensatte, Nis laver f.eks. nogle rigtig tighte juggles og hans pladevalg er gennemført, om end mainstream. Næstveds store søn, DJ Credit har masser af ammunition i pladekassen, og viser mere originalitet med både et rock-sample og en Pussy Cat Dolls rutine, og ser ud til at være en stærk contender. Needle Split lader dog ikke chancen for at vise showmanship gå fra sig. Ligesom firserfænomenet Transformers er tilbage, er transformerscratch også for Split, og han laver en vild retrorutine med Transformertemaet og en Jazzy Jeff & The Fresh Prince plade. Til sidst sætter han konkurrenterne på plads med et mix af Kool G Rap og Gary Moore, hvor han afslutter med at rive sin t-shirt i stykker Hulk Hogan-style, for at afsløre en ny t-shirt med påskriften: "You lose! Cause I got the ill street bluse". Havde Kool G Rap ikke aflyst sin koncert, havde jeg sgu fået trykt sådan en selv!

Men vi mangler DJ Diverze, og over de seks minutter gør han det klart, at han er i en international liga. Med dystopiske breaks og iskoldt overblik cutter han sig gennem musikken, og leverer et stemningsfuldt sæt, der er i konstant bevægelse, men virker fuldstændig gennemført. Der er ikke så meget spil til publikum, som hos et par af de tidligere deltagere, men den stoiske ro, og overlegne scratchteknik ligger det lige til højrehånden, at han sætter konkurrenterne på plads.

Konkurrencen slutter med Diverze på toppen, Needle Split som nummer to og Credit på tredjepladsen, og responsen fra publikum virker som om det er en fair afgørelse. Det at man allerede havde set første halvdel af Needle Splits sæt gjorde overraskelsesværdien mindre, men at han stadig kan komme op med så meget originalitet er imponerende. Diverze havde ligesom året før, det sæt der minder mest om dem der bliver topplaceret internationalt, så selvom Noize - nok realistisk men upatriotisk - spåede, at Rafik ville vinde årets verdensmesterskab er Diverze stadig værd at heppe på!   
 

Udover dommerne fra den indledende runde har DJ Qbert også sluttet sig til dommerpanelet. Han har klappet behørigt under konkurrencen, og Noize laver endda et live interview med legenden live, og det er tydeligt han selv på sidelinien har salens opmærksomhed. Da han selv går på pladespillerne bliver opmærksomheden ikke mindre, og allerede fra de første overlegne scratches river han folk med sig. At han er kommet for at underholde er folk næppe i tvivl om da han laver sin historiske "Rock The Bells"-rutine og derefter cutter op i "Rapper's Delight" så det er en fryd. Det er fejlfrit, det er imponerende og det fortsætter og fortsætter. Selvom han snart runder 40-års mærket er han stadig hurtigere med hænderne end man kan drømme om, og man forstår dem der sammenligner hans forhold til pladespillerne med Jimi Hendrix' til hans Fender Stratocaster. 

Efter verdensmesteren er det tid til 'summit' med vores egne tidligere Danmarksmestre, der gør klar til at indtage pladespillerne. Turkman Souljah er desværre blevet syg, og heller ikke Uger træder op til bordet, så vi får Shine, Static, Noize, Knud og Direct på hjulene. Imens bliver Qbert på scenen, og klapper og hujer fra siden under højdepunkterne. Selvfølgelig har han, undskyld udtrykket, fået cashmoney for at være her, men mon han ikke også er kommet for at opleve, om den danske skole stadig har tricks i ærmet. DJ Knud har i al fald og med et energisk sæt, sat i gang med ordene: "This is OG Little Nut, I'm insane in my brain, ain't a damned thing changed". Denmark's Finest får selvfølgelig også table-tid. De sætter Serato til, og som Noize cutter, er forskellen på da han vandt NMS og DMC, at: "Now I got a laptop computer." Showet fortsætter en rum tid med forskellige variationer, indtil der bliver takket af fra dette års konkurrence, og vi kan fortsætter ud i sommernatten, der stadig holder en pæn temperatur.

Konkurrencen var som sagt hakket bedre end sidste år, selvom Diverze-Direct showdownet manglede. Et 7-mand stort felt er simpelthen for lille til konkurrencen rigtigt bliver nervepirrende, og når vi fik set den vildeste DJ'ing fra de danske veteraner samt Rafik og Qbert virker det ikke som om deltagerne er i centrum. Der har været meget snak om sammenligningen mellem MC's Fight Night og DM i Mix, og på et overset punkt vil jeg sige MC's Fight Night har fat i den lange ende. Den fede goodiebag man fik ved ankomsten var en god gave, men den gjorde humøret og ikke konkurrencen bedre. Til Fight Night får man et program så selv den udenforstående kan læse om deltagerne og vælge sin favorit, hvilket jeg tror gør indlevelsen større.
 
Til syvende og sidst er DM i Mix 2007 et svært arrangement at bedømme. Det er næsten som at have set den sædvanlige film, men denne gang på DVD med det vildeste ekstramateriale man kan forestille sig. Stadig var det rent guld at opleve Qbert herhjemme, og jeg ser som sædvanlig frem til at Diverze og Needle Split skaber ravage til verdensmesterskaberne!

02/07/2007 - Lagt online af PTA

Anmeldelsearkiv

næste >< forrigeHer vises [31 - 40]
næste > < forrige Her vises [31 - 40]