ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Nordic by Nature 5: lille med god

"We put the DICK in NorDICK by Nature," råber Per Vers oppe fra scenen, og lever for en gang skyld op til den frække betydning af sit navn.
Det femte Nordic By Nature løber af stabelen, og denne gang er arrangementet begrænset til kun at løbe af stablen på Pavilion Jr under opvarmningsdagene. Det skal dog vise sig, det slet ikke er så dårligt at Nordic by Nature har fået pikken og er blevet skubbet helt udenfor det officielle Roskilde-program.
 
 Line-uppet er som altid en blanding af nordisk hiphop, denne gang repræsenteret af to danske acts, og et norsk og et svensk. Fra Danmark kommer Lovejunkie'en Kasper Spez, de politiske raptivister fra Sort Stue, freestylefænomenet Nils /m Skills repræsenterer Norge og fra Sverige kommer clubhopperen Lazee. Der er altså ikke tale om verdens mest kendte acts, og gradvis har Nordic by Nature vel også mest udviklet sig til en showcase for det skandinaviske vækstlag.

Første act på scenen er til dels også grunden til tætheden af publikum i teltet. Sort Stue har især gjort sig bemærket efter normaliseringen af København, hvor deres musik har været soundtrack til mangen en demonstration. Således også i dag, hvor en god del af publikum virker som om de er kommet for at få deres demo på. Sort Stue fanger både hiphopperne og aktivisterne med det samme, og de giver den god slæde fra scenen. Musikken blander en masse akustiske elementer med retrorap, der somme tider går over i spoken word. Og så er noget af det på norsk, og det er jo lige i teltets ånd.  Deres tekniske kunnen er især på lyriksiden uimponerende, men de får det de kan til at fungere, og laver en stor fest på scenen, med piratkor, masser af gæsterap, kontrabas, harmonika og dobbelt trommeslager m/k.
 
"Sort stue, vi ikk' et stort crew, men det her tingene ikke bliver diskuteret de bliver gjort nu!" lyder det fra scenen, og det er næsten overvældende hvor god responsen er fra 'the extended crew' i publikum. Sort Stue må næsten undskylde de kun får lov, at spille 25 minutter, og just som de er borte er en god del af crowden det også.

Nils /m Skillz som er næste act på scenen må kæmpe en brav kamp for at holde på det resterende publikum. I Norge er han kendt som en fantastisk freestyler, der bl.a. har vundet Straight Spittin' battlekonkurrencen, men i dag er det med andre boller på suppen han repræsenterer. Der er clubbeats på pladespillerne, og Nils flyder fornemt over dem. Overfor et publikum der ikke kender materialet, og ikke er vant til den syngende norske intonation er det dog vanskeligt at holde alle fanget hele tiden. Det er vanskeligt at give en intelligent bedømmelse af showet, fordi det dels er kort og dels er helt uhørt materiale, men det er sigende at det er rapperens a capella der høster størts applaus, og mere interaktion med publikum havde været dope fra en rapper, der netop er kendt for freestyle.

Fra Norge til Sverige og fra Nils /m Skillz til Malmø-MC'en Lazee, der endda for tiden er radioaktuel herhjemme. Den mørklødede rapper viser ikke skyggen af svenskhed, men derimod en meget international stil. Han har elektroniske downsouth produktioner og et rytmisk flow, som det man kender fra grime-artisterne fra London men med en amerikansk accent. Rapperen og hans hypeman går godt igennem fra scenen, og de spiller godt sammen med publikum. Det er skægt at høre, hvordan kontrasten fra det meget danske udtryk i Sort Stue til Lazee gradvist er blevet større, men alligevel er folk stadig med til at feste. Da Outkast's "Bombs Over Bagdad" bliver smidt og rapperne laver en tight fortolkning af nummeret, er hiphedsfaktoren næsten som at være fjernet fra mudderet på dyrskuepladsen og flyttet til Mid Week Brakes. Lazee vifter også musikalsk med det svenske flag, ved at rappe over en Timbuktu-instrumental, og alt i alt klarer han at hive et mere en acceptabelt show hjem.

Sidste mand på scenen er Kasper Spez assisteret af cellist, guitarist, harmonika- og keyboardspiller. Kasper kommer på scenen med en charmerende ligefremhed, og samtaler med publikum næsten som til en café-koncert. Tempoet er efterhånden skruet helt ned, og så meget som jeg holder af materialet, ville jeg dog gerne have hørt det med lidt mere kant og attitude. Spez giver den virkelig som kunstnersjæl mens han med udstrakte arme og lukkede øjne nyder en solo fra cellisten. Vi hører "Det' Så Vigtigt", "Tøsedrengen", "Pigen på Væggen" samt en række nye numre, og ordene er måske slet ikke så svære at fange som man tror, for folk lader til at sluge dem råt. Rapperen, der blev rost til skyerne for sin "Lovejunkie EP" har tydeligvis fået fans udenfor hiphopmiljøet også. Jeg bevægede mig en del rundt under koncerten, og det var bemærkelsesværdigt hvor mange piger formåede at rappe med på selv hans mindre kendte materiale. Spez høster dagens sidste bifald og takker af fra en flot, rørende men også lidt ufarlig koncert.

Samlet var Nordic by Nature 5 en succes både stemningsmæssigt og musikalsk. Der var højdepunkter under alle kunstneres shows, og Noize og Per var i særklasse som limen mellem koncerterne - noget resten af Roskildes konferencierer sagtens kunne lære af. Ideen med at lægge showet i opvarmningsdagene er selvfølgelig lidt fornærmende overfor skandinavisk hiphop, men faktisk er det meget lækkert, der grundet der kun er én musikscene åben er sikker på at trække et stort publikum, og endnu mere interaktion mellem landenes kunstnere, ville givetvis blive modtaget med kyshånd. Næste år håber jeg der kommer endnu større navne fra vores naboer, da det dels er sjældent de spiller herhjemme og samtidig er det svært for et ukendt rapnavn at vinde et dansk publikum. Havde jeg valget, ville jeg klart have sat Sort Stue på sidst, da man kunne gætte de ville trække størst crowd blandt ikke-hiphopperne. Det er selvfølgelig fedt at have teltet fyldt fra start, men ville det ikke være bedre med et telt der langsomt blev fyldt op, i stedet for et der langsomt blev tømt?
 
Nordic by Nature er stadig en god idé, hvor man får set vækstlaget fra de forskellige lande. Jeg ved ikke om der var valgt så meget melodiøs og politisk rap, fordi det skulle appellere bredt, men det ville have været kærkomment med lidt boombap til hovederne også. Selvom Per kaldte arrangementet NorDICK by Nature mere end en gang, var Nordic by Nature ikke en hård, brutal pik. Mere en romantisk listepik, der spredte kærlighed ud over de fremmødte.  (No homo) 

05/07/2007 - Lagt online af PTA

Denne artikel er en del af fřlgende tema(er):

Anmeldelsearkiv

næste >Her vises [1 - 10]
næste > Her vises [1 - 10]