ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Per Vers - Vers 1.0!

De herrer og damer - vær venlig at træde nærmere... så er Per Vers endelig på gaden igen og denne gang med sit første officielle soloalbum - "Vers 1.0"! De fleste af os er nok bekendt med Per V's alenlange register af flotte præstationer og titler, lige fra at han som 17årig tog sin første titel som "årets rapper '93" til han senere gik hen og vandt "MC's Fight Night" to år i træk. At han ikke er "grøn" i gamet afspejles også af, at han tidligere har udgivet to albums sammen med sin gruppe Sund Fornuft, samt de to mindre omtalte soloprojekter "Nul Zero Ingenting" og "Interim", plus et utal af gæsteoptrædener på diverse projekter. Men nu er tiden altså blevet moden for Per V til at berige hele den brede befolkning med hans ukuelige tanker, følelser og ordkundskaber. Ingen tvivl om at Per V altid har besiddet subtil kreativitet og skæve synsvinkler, så det var med rimelige forventninger at jeg gik ind til dette album...

Efter en kort intro indledes pladen med 1. singlen "Black Power", som er Perīs hyldest til den opkvikkende og altid loyale følgesvend, Kaffe. Ingen tvivl om at nummeret er yderst velskrevet og der er rigtig mange linier som sidder perfekt, men selve emnet kan ikke rigtig rykke noget i mig og bliver derfor med tiden glemt i mængden... men en fornuftig start og så har "aben fået øjne"!

Derimod sættes der virkelig niveau allerede på nummeret "City of Dreams", som helt klart er en af mine favoritter på albummet. Her får vi historien om Per Vīs barndom, fra han i Gram var en outsider i skolen til han pludselig fandt dette Hiphop i radioen og videre til hans "flugt" fra barndomsbyen. Super banginī og fedt produceret og lyrikken leveres både fresh og tight... teksten er skrevet med stor føling for ordspil, selvironi og humor, som gør at det virkelig er et nummer som sætter standart for resten af pladen.

Jeg må også fremhæve nummeret "Dramadronning", som er endnu et af de tracks der kun kan lægge den danske Hiphopscene på blødende knæ for Per V. Her er vi det lidt mere seriøse fortællerhjørne. Hans evne til at visualisere sit univers og inddrage lytteren i en given stemning og historie er helt exceptionel. På dette track følger vi pigen - Karma - som kunne være enhver teenager-pige ude på sjov... dette ender dog i en voldtægt og hvad deraf følger af psykiske kvaler. Beatet supplere stemningen perfekt og det samlede lydbillede er både gåsehuds- og kvalmefrembringende... imponerende!

På nummeret "Brandalarm" viser Per V endnu en gang stor indsigt, her i debatten om piratkopiering af musik. Første del af nummeret er set fra kunstnerens synspunkt med henblik på økonomisk tab og brud på dennes rettigheder... man har lagt blod, sved og tårer i et produkt hvorefter folk blot downloader det for prisen af en brændbar cd i stedet for at støtte kunstneren og dennes fremtidige musik. I anden del tvister Per V den så en halv omgang og oprigtigt forklarer, at "HEY" vi er sgu ikke en skid bedre selv indenfor Hiphop... der bliver både samplet og scratchet på livet løs uden at folk giver en skid for det. Det er dejligt befriende, at der ikke bliver løftet en tung moralsk pegefinger her, men at Per V både har evnen til at kigge indad, samt forholde sig nøgternt til tingenes aktuelle situation... godt og gennemtænkt!

"Moder vor" er Perīs nummer til sin afdøde mor... teksten kredser følgelig omkring døden og griber fat om en del af de følelser, som pludselig opstår når nogen forsvinder. Det bliver aldrig trivielt idet han evner, at flette sin tekst ind i et lydbillede af metaforer og ærlige konstateringer. Efterfølgende, og yderst velvalgt, ligger nummeret "Et øjebliks stilhed" som er en lækker produktion uden rap, men med nogle ord-samples inde over, som sætter en god "mellow" stemning oven på "Moder vor"... god sammenhæng!

Grunden til at jeg netop har valgt at fremhæve disse numre er, at her føler jeg virkelig at Per V hæver sit niveau som tekstskriver og kommer omkring interessante emner med nye vinkler og gode points. Ligeledes mener jeg, at det er numre som disse der er med til sætte en flot og høj standart inden for dansk rap. Ikke at resten af albummet ikke er nævneværdigt, men her hæver han det hele til højere planer hvor man virkelig kan mærke den dedikation der ligger bag.

Udover dette er der en masse fede numre, som fx "Skattesmæk" omhandlende den evige kamp med skattefar, "Pibekoncert" omhandlende Christiania og regeringens politik imod denne, "Vagabond" hvor Per tager det street og sætter sig ind i vagabondens position samt "Trøstesløs Café" med feat. fra Povl Dissing hvor vi føres igennem et skummelt bodegalokale med tung whiskyånde og hjerteknuste skæbner.

Ud af albummets 17 skæringer er fem af dem uden rap. Heriblandt en hyggelig historie fortalt af Ole Thestrup, men fælles for disse numre er, at man efter en del gennemlytninger begynder at zappe over dem... undtaget "Et øjebliks stilhed", som sagtens kan bære sig selv som det er. Outroen af det lommefilosofiske nummer "Fyldosof" fylder efter min mening også for meget... det er morsomt, men i længden bliver det lidt belastende. Disse ting er dog ikke store minusser, men ligeså meget udtryk for at man blot ønsker at høre Per V udfolde sig verbalt.

Jeg vil kategorisere dette album som 100 % Hiphop... det er rap i høj klasse - med stor føling for det tekniske og udfordrende i lyrikken. Det er kræs for folk som "digger" intelligent og gennemtænkt rap, men samtidig har Per V modnet sit udtryk i forhold til tidligere hvilket bevirker at det også kan appellere bredere. Produktionerne på pladen er af højeste kaliber, bl.a. fra Noize, Context, Static og svenske DJ Large, samt inkluderet en masse live-elementer... dette giver en utrolig god og sammenhængende lyd pladen igennem. Albummet virker i sin helhed fuldendt og poleret med mange finurlige finesser og detaljer. Hertil kommer at der kun findes få svipsere og momenter der ikke helt holder niveauet. Så alt i alt vil jeg helt klart anbefale dette album til alle som lytter til dansk rap og Hiphop i generel - det er "so far" et af de bedste og mest interessante albums á la 2005!


For mere info og update omkring Per V tjek: www.per.tv!
Du kan også læse interview med ham her på siden... tryk på linket under artiklen her!

07/06/2005 - Lagt online af Quist82

Relateret indhold på hiphop.dk

Anmeldelsearkiv

næste >< forrigeHer vises [11 - 20]
næste > < forrige Her vises [11 - 20]