ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Roskillz + Jøden: MC-battle på det jævne & battle-MC i topform

Mens der kun er en regulære koncert med et dansk rapact i år, nemlig Suspekt, byder Roskilde Festivalen på en stribe fantasifulde måder, at lade dansk rap indgå i programmet. Et af tiltagene er Roskillz, en rapkonkurrence, der har domineret skatescenen i opvarmningsperioden og nu kulminerer i Cosmopolteltet fredag formiddag. Udover konkurrencen, er der et DJ-sæt fra Diverze og en koncert/showcase fra Jøden - rapperen der med sin debut er gået fra freestylefænomen til samfundsrevsende festabe natten over.

Allerede før første rim er teltet mere crammed end ham Sam, MC Lyte havde så svært ved at forstå. Det viser noget om freestylebattlens tiltrækningskraft, at folk står pakket klokken 12, uden at ane hvem de skal se i hovedrollerne. Konferencieren kender de fleste dog. Per Vers truede da han trak sig tilbage fra battlerap, med at ville udfordre rammerne for freestyle, og finde på nye koncepter. Det løfte holdt han, og det nyeste i rækken er Roskillz, der i finaleudgaven foregår med liveband og originale beats fra producer/DJ-vennerne Terry Tester og Twelve. Runderne på 60 sekunder er ligeledes erstattet af den mere musikalske betegnelse '16 takter' - fint skal det være. For at illustrere formen rapper Per et vers, hvor han på 16 takter leverer 16 punchlines, og således skudt igang er det tid til de fire finalister fra de indledende runder kan krydse verbale klinger.
 
Funkmastah, Tobi Wan Kenobi, Katastrofonen og Sommer udgør feltet, hvorfra kun Funkmastah tidligere har gjort sig bemærket i det danske battlecirkus. Han har også bedst fat i publikum, både i sin indledende freestyle og i battlen med Katastrofonen, der slipper forbavsende let fra at have fastspændt en tøjskildpadde til hovedet. Publikum er til at begynde med godt oppe at støde, men efter et par runder daler interessen, og Funkmastah står stort set alene om at holde battlen kørende og får ubesværet sejren i land. Tobi Wan Kenobi møder Sommer, og da jeg selv havde oplevet ham tirsdag på Skatescenen havde jeg store forventninger til ham, men det udvikler sig til en stille og rolig battle, hvor publikums dom på klap-o-meteret også viser sejren kunne falde til begge sider - men den går altså til Tobi.

Herefter kommer der andre boller på suppen, da Jøden indtager scenen, flankeret af Jonny Hefty og J-Spliff, i dagens anledning iklædt en klasse bananer. Jøden har kun fået 20 minutter, og bruger dem effektivt. "Hvad Sker Der Med Pladen" og "Tror Du Selv" brager ud over publikum, der svarer godt igen, så der er godt knald på fra start. Monkeyjuice-produceren DJ Static er i dagens anledning afløst på pladespillerne af Møller fra Rent Mel, men ellers må det betegnes som en stærk opstilling, hvor Jøden og hans kumpaner vælter rundt på scenen, og forvandler Cosmopol til en morgenfest med numrene "Hamrer Løs" og "Vask Dine Hænder (Svin)". Før Jøden er audi får vi også lige titelnummeret fra MonkeyJuice plus lidt freestyle og alt i alt viser Jøden at han både hvad angår karisma og musikalsk materiale har skills til mere end at underholde i en Roskillz-halvleg.             
 
DM i Mix-champen Diverze tjekker forbi og viser sit vindermix. Først troede jeg egentlig at han havde tabt crowden med sit teknisk avancerede sæt, men det viser sig de har gemt klapsalverne til sidst, og tordner deres godkendelse mod scenen. Det havde været meget skægt at udsætte dem for Needle Splits mere showorienterede mix, men det må blive en anden god gang, for vi skal tilbage til Roskillz. Funkmastah og Tobi Wan Kenobi mødes i finalen, og her viser Tobi at han nok er en større taktiker end jeg troede. Om det er med brug af Jedi mindtricks eller ej, vinder han crowden med et langt højere niveau end han tidligere har vist, og selvom Funkmastah holder formen højt, er det tydeligt allerede før klap-o-meteret, at Tobi har sikret sig titlen som den første Roskillz-mester, og således ender lidt over en times all-round hiphopunderholdning på Cosmopol.

Roskillz er en glimrende idé, og det lød bestemt på publikum som om de gerne så den blive et fast indslag. Det var originalt, underholdende og til tider medrivende, men til trods for den flotte musikalske backing, var det svært ikke at se det som MC's Fight Night-light. Specielt Funkmastah og Tobi skal have stor ros, for at steppe gamet op til finalen, og mon ikke de klapsalver de høstede kunne gøre andre MC's lidt jaloux, så man kunne håbe på lidt mere rutinerede MC's ville melde sig til næste omgang. Under alle omstændigheder holdt Per Vers teltet i højt gear showet igennem, og Jødens Monkeyjuice smagte af mere. 

08/07/2007 - Lagt online af PTA

Denne artikel er en del af følgende tema(er):

Anmeldelsearkiv

næste >Her vises [1 - 10]
næste > Her vises [1 - 10]