ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Hvid Sjokolade kommenterer "Så'n Er Vi" spor for spor

Jeg kan huske første gang jeg så Hvid Sjolade var til et jam i Århus. Mesta Lasse, Onkel Tom og Nage spillede både i Sjoko-opstillingen og som Klart Dér med Nage og Kenneth Kold sammen, hvilket jeg husker som meget forvirrende. De optrådte barmavede og kastede sig rundt på den lille scene, mens publikum råbte med på omkvædene. Jeg er stadig ret sikker på alle i crowden i stedet for "Uh Ah" råbte "Hu-Ha Hvid Sjokolade".  
 
På det tidspunkt var de primært kendt for demoen "Sovs Fra Syden" samt optrædenen på "Stop Volden" EP'en, hvor de droppede bomber uden gangsterfacade osv. Fra en veninde fra Næstved fik jeg senere historien om hvordan de et år pludselig ankom på gymnasiet med dreadlocks og skulle ud og erobre verden med rapmusik, uden det rigtig var gået op for klassekammeraterne om det var seriøst eller ej. Da de så kom med på "De Grimme Ællinger" og senere kom med "Så'n Er Vi" blev de efterhånden indbegrebet af den nye danske rapbølge.
 
"Så'n Er Vi" solgte rigtigt mange eksemplarer, blev til stileemne i skolerne, udskældt af feministerne lang tid før Suspekt var tænkt på, og gav grobund til den danske hiphopscene, der nu ikke længere begrænsede sig til København. De var frække, sjove, unge og en lillesmule fjollede, og her følger historien om "Så'n Er Vi" som de selv husker den: 
 
1. Intro
Operation morgenluft. Solen står op og blotter Sjokoladelandet, hvor ægte hip hop heads med hang til fånk, fred og forspil hænger ud. Paradiset, hvor ingen regler udefra hæmmer udøverne, og elskov er hip hoppens 5. element. Velkommen.. :)
 
2. Vi Har Fånken
Representtracket, der slog Sjokoladens navn fast på landets livescener, inden pladen kom ud. Hooket "uhh ahh Hvid Sjokolade" satte sig fast og er stadig 10 år efter et kald, der altid rejser sig fra salen til koncerter. Et nummer der præsenterer vores værdier. Og omkvædets: "Hop op og ned" bringer minder fra en tid, hvor dét var topmålet for succes ved et show. Ingen korslagte arme. Hop op! Det blev et trademark og uden tvivl medvirkende til, at Sjokoladen udråbtes som årets bedste liveact.
 
3. Det' En Sjokoting
Lasse, Tommy
og Carsten Bentzen (Sparkling, kor i Sjokoladen) var tre måneder på Jamaica, da en af Nages brevduer tikkede ind med spørgsmålet: Vil vi være med på en compilation, der hedder "De Grimme Ællinger"? Vi takkede ja og resultatet blev et nyt præsentationsnummer af Sjokoladen. Mere melodisk end tidligere, hvor vi "kun" havde produceret til et live-publikum. Vi skød video til tracket. Senere skrev vi kontrakt med selskabet bag udgivelsen. Og Carsten Bentzen blev en fast del af Sjokoladeholdet, når vi spillede live - og er det stadig...
 
4. Penge
Festabernes nemesis. Dankortets forbandelse. Drømmen om økonomisk frihed som 20-årig rapper møder den virkelige verden - og "mine penge er brændt af som Scandinavian Star"... Lasse og Tom realityrapper sig gennem bagsiden af glamouren fra MTV og "bruger penge, som vi ikke har". Rykkergebyrer og gæld fylder desværre mere på menuen end champagne, diamanter og hoppende biler. Er der mon en vej ud?
 
5. Jeg Vil Ha' Dig
Mesta Lasses lover-nummer linker til Sjokoladens start, hvor undergrundsbandets ry hed: Dansk pornorap fra Næstved... Vi har altid været nede med kærlighed og synes, at pigerne også fortjener nogle rim. Her på 1. single fra albummet er hormonerne helt oppe at poppe, og Lasses Barry White-fascination (lægge-damer-ned-på-stribe-fascination?) fik os til at rive Master Fatman i studiet, hvor han satte prik over i'et. Tykmesteren freestylede klichéer over temaet og kom bl.a. op med den fint afsluttede historie til sidst i nummeret - mens vi rullede os på gulvet af grin. Du ka' få mig, hvis du vil ha' mig, honningdyp!
 
6. Hvad Kan Jeg Blive?
Onkel Toms refleksion over de muligheder, som livet stiller til rådighed, direkte ud fra gymnasiedrengens rødmossede hoved. Kritisk eftertænksomhed på et tilbagelænet track. Måske stadig relevant idag, hvor unge kun presses yderligere for at komme hurtigt videre og blive en del af maskineriet. Tjene samfundet men hvilket? Er der ingen anden vej? Et oprør? Et nummer om at bryde ud af strømmen og følge sin egen tro.

7. Pikken I Hånden
Et sikkert hit med Tommys ekskæreste på kor.. ;) Det, som for os var et naturligt metafor for at have dummet sig, viste sig at skabe mere ravage end forventet. P3 satte demoen af nummeret i a-rotation, mens lokalradioerne nægtede at spille Hvid Sjokolade af frygt for at miste deres sponsorer og reklameindtægter. En lokalradiotour var spildt. De fleste ansvarlige fandt os rare og dygtige, men titlen på nummeret her satte en stopper for al airplay lokalt. Det satte sig dog i folks bevidsthed. Hvid Sjokolade -det er da dem med pikken i hånden ik'? ... Jo, når hormonerne leder dem i uføre som beskrevet på nummeret her. Senere blev vi bedt om at indspille en klassisk fortolkning af nummeret akkompagneret af DRs Underholdningsorkester. Et eksperiment i at blande klassisk og moderne (grænseoverskridende) musik. Det blev også forsidestof, da vi åbnede Tivolis fredagsrock-koncept på Plænen i 1997: Hvad tænker aborninerne? Tiderne har ændret sig - eller har de?
 
8. Bajerne Forvandler Mig
Hver torsdag var der livemusik på Nygade 10. Hver fredag var vi FUCKED, når vi mødte op på gymnasiet. Hvis vi mødte. Antallet af torsdagserfaringer gjorde, at "Bajerne" nok er det nummer, vi har skrevet hurtigst. Halvanden time, så havde vi ligget flade af grin, revet ned fra hylderne og skrevet det hele på vers. Et nummer, der høstede stor genkendelse hos drengene udenfor Sjokoland, så vi har vist ikke stået alene med procenter i blodet - og konsekvenserne af det. Ouch. Og videre..
 
9. Mer' End Hva' Du Ser
Kærligheden til rødderne har altid været stor i Sjokoladelandet. Og nummeret her vidner om, at vi befandt os i en brydningstid, hvor hip hoppen var ved at blive mainstream.. igen. Selvom vi altid har været imod løftede pegefingre, måtte vi ud og markere vores holdning til ensrettetheden og kommercialiseringen. Den brænder vist tydeligt igennem her ;) Holdningen om at hip hop aldrig bør passes ned i en fast skabelon men først og fremmest udtrykke udøverens personlige vinkel på livet (også kaldet originalitet), har fulgt Sjokoladen siden. Kend dine rødder. Træk selv.
 
10. Jo Hårdere De Kommer
Det var Lasse, der smed Jimmy Cliffs klassiker "The Harder They Come" i puljen. Popdyrene og muskelmændene, der havde grinet af os og slået katten af tønden på os i Næstved, sku' da ha' én tilbage - hvem sad i et professionelt pladestudie nu? Mange "provinsbønder" har meldt tilbage, at vi ramte nerven af provinsen på det tidspunkt. Da nummeret blev sendt ud som 2. single, tænkte vi nu mest på, hvor mange smæk vi ville inkassere, når vi vendte hjem. Det viste sig, at muskelbundterne, som vi omtaler på nummeret, bød os på streger og sjusser, da vi mødte dem i Næstved. Vi var jo kendte nu, altså seje trods de store grimme bukser, som desuden var begyndt at blive mode. Hurra for berømmelse. Ehm tak der.
 
11. Skyd Dem Op
Onkel Toms hyldestsang til planten, der gav os grønne fingre... Tommy leder lytteren gennem hampens verdenshistorie og fokuserer på, hvad nytteplanten har gjort - og stadig kan gøre - for udviklingen af samfundet. Som medicin, papir, olie, tekstiler osv. Legaliser og skyd den plante op, Moder Jord.
 
12. Hvem Er Det Der Banker?
"Et ubetaleligt nummer", skrev Information dengang. Vi ville holde en fest i anledning af, at vi endelig havde fået en kontrakt, der passede os. Vi inviterede de rappere, som vi kendte og respekterede mest med på debutalbummet. For mange var det deres debut i overgrunden, nogle er siden vokset voldsomt, andre forsvundet fra søgelyset. Alle leverer, efter vores mening, noget af deres ypperste på "Hvem Banker", og variationen i rappernes udtryk og stilart er slående, hvis man sætter det op imod et posecut fra 2000 og frem. Den stod på alko og udhæng i Fokus Recording-studiet i Vanløse, vi havde sat hele dagen af, og rapperne dumpede løbende ind, lagde deres vers, chillede med alle, og det var sgu vores Sjokoladeland IRL. Ubetaleligt som kærlighed.

12/12/2006 - Lagt online af PTA

Denne artikel er en del af følgende tema(er):

Artikel arkiv

næste >Her vises [1 - 10]
næste > Her vises [1 - 10]