ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Profil: Ikscheltaschel (?)

Ikscheltaschel åbner på Orange Scene torsdag kl. 18.00!
 
Fra et fjernt land med et sprog så kaudervælsk, at det højest er Team Easy On's Pim, der kan snakke med kommer  Ikscheltaschel. Med en blanding af breakbeats, liveinstrumenter og crazyness tordner gruppen frem. Anført af rapperne Kyrr, Spiro og en flaskegrøn krokodillehest, sætter de gang i festen med remser der alle munder ud i kryptiske endelser.
 
I den helt virkelige virkelighed hedder Kyrr vist nok Kresten Osgood og Spiro er Søren Kjærgaard. De to fætre fra det mørkevestjylland opfandt et sprog ikke ulig det drengene Bosse og Ole i Alle Vi Børn I Bulderby koger op, da de keder sig. Tilfældigvis blev fætrene senere professionelle, knalddygtige jazzmusikere, men sproget forblev intakt, og da de hookede op med folk som Jenno og DJ Nelson fra Baryske blev vrøvleriet omsat til besynderlig musik. Der tages muligvis udgangspunkt i hiphop, men der trækkes i den grad også på andre genre, og det hele er centreret om at få viderekommunikeret det udecifrerbare indhold i Ikscheltaschel's tekster.
 
For at man digger Ikscheltaschel kræver det selvfølgelig man er med på ideen om ord kan være indholdsrige uden fast forståelse fra lytteren. Det er bestemt ikke ukendt i hiphop, mange herhjemme elsker fransk hiphop uden at kunne bestille en kop kaffe i Paris, og de fleste under sig vel stadig over, hvad Afrika Bambaataa og Soul Sonic Force præcis mente med: "Zih Zuh Zih Zuh Ziiiih" i Planet Rock. Ikscheltaschel har også fået masser af musikalske legekammerater gennem årene. Blandt andet har Tue Track fra Malk De Koijn remixet en del af Iks' første album på limited krokodillehestegrøn vinyl. Desuden har alle fra Clemens og Per V til Sidse Babett Knudsen gæstet Iks-showet og fyret den ligeså mytifystisk af som originalerne. 

I 2004 udkom albummet "II", hvor Putuni faktisk blev lidt af et radiohit, hvilket betød Iks kom ud til flere publikummer, og spøgen der hidtil mest havde kredset om Copenhagen Jazz Festival og den slag blev blæst op i TV i bedste sendetid. Det har resulteret i at gruppen optræder på Roskilde's allerstørste scene, nemlig Orange Scene som åbningsband om torsdagen. Roskilde giver som regel den tjans til et band, man forventer virkelig blower i Danmark i den kommende tid.
 
Det bliver selvfølgelig en oplevelse ud over det sædvanlige at tjekke Ikscheltaschel på Roskilde. Bandet sætter uden tvivl gang i en fest, og rygterne om et 40-mand stort ensemple kan sagtens gå hen at blive sande. Gruppen har det sidste stykke tid skildt hiphopperne mellem dem, der synes det er et pjattet fuldemandscirkus, der gør grin med kulturen, og så de der synes det er et kreativt, farverigt pust af løssluppen kommunikationsbrist. Hvis man hører til den sidste gruppe - eller har formodning om man kunne komme til det, er det bare med at tjekke Iks når de åbner Orange. Desuden meddeles det at en vis Pirr Vixel joiner dem på scenen, og det er vel bare endnu en faktor, der tyder på det ikke kommer til at gå stille af sig.        

Tre numre, der er værd at være på udkig efter:
 
Mork: Tue Track's remix af en mystisk Ikscheltaschel affære.
 
Putuni: Radiohittet featuring Pirr Vixel og noget af det mere regelrette, funkede Iks musik.
 
Kukkuloo: Ikke som man skulle tro en kolaboration med Zindy Buko Koogaloo, men derimod et splinternyt Iks nummer, der blev skabt til Humor Mod Aids-kampagnen.

26/06/2005 - Lagt online af PTA

Denne artikel er en del af følgende tema(er):

Artikel arkiv

næste >Her vises [1 - 10]
næste > Her vises [1 - 10]