ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Suspekt - Live på Studenterhuset, Aalborg den 10. november 2007

Klokken er lidt over 21 da jeg ankommer til Studenterhuset i Aalborg. Jeg havde regnet med at skulle stå og fryse i køen ude foran, men til min store overraskelse kan jeg gå lige ind, til trods for at Studenterhusets hjemmeside havde informeret mig om at koncerten var udsolgt. Det er derfor noget at et slag jeg får i hovedet, da jeg kommer ind i selve salen, hvor koncerten skal foregå - der er godt nok mange mennesker! Salen er proppet, og der er kun plads nede bagved, helt nede ved baren.
 
Folk er allerede godt tændte, og man kan høre spontane udbrud fra klynger af de fans, jeg ikke troede eksisterede heroppe i det kolde nordjyllands hovedstad, Aalborg. "Su-spekt! Su-spekt!" lyder det igen og igen. Folk er åbenbart ikke klar over at der rent faktisk findes tre tider i Danmark: Sommertid, Vintertid og Hip Hop Tid, men ikke engang dén fordom får jeg lov til at beholde, for ikke førend jeg har fået købt en Ramlösa sker der noget på scenen. Coverfotoet fra "P.E.R.K.E.R." toner frem på et stort lærred, og ud træder Pimp-A-Lots finest: Marwan.

Alle gode gange tre...

Undertegnede har set Marwans liveact et par gange før. Første gang var da han fik æren af at opvarme til Devin the Dude på Train i Århus. Anden gang var til årets Århus Took It, hvor han spillede i Pakhuset før Willie D (hvis man altså ikke tæller surprice-actet Suspekt med), så det er sjovt at se udviklingen i showet. Ikke at det var dårligt første gang, hvor Marwan var super-albumaktuel, men hvor Marwan på ovennævnte koncer var omgivet af homies på scenen står han her i aften helt alene i Aalborg, kun flankeret af en trommeslager og en bassist.
 
Jeg har fået af vide af flere forskellige rappere, at Aalborg altid ta'r godt imod folk med deres nordjyske gæstfrihed, og Marwan er da heller ingen undtagelse. Marwan virker glad for at være her i dag, og publikum er også opsat på at gi' ham en stor oplevelse og det virker som om de alle er vilde med ham, selvom man - med lidt hjælp fra Marwan selv - godt ved at de er kommet for at se Danmarks nok mest hypede gruppe p.t. Ind imellem numrene får Marwan publikum med på at chante "Su-spekt! Su-spekt!" og det virker supergodt. Lyden på Studenterhuset halter lidt og lyder lidt mudret, men som Jøden rapper på "Hvad nu hvis": "Gid at der var go' lyd på et dansk spillested!". Lidt synd, for enhver der har oplevet en koncert med Malk de Koijn med Saqib's kyndige hænder på pulten ved at lyden godt kan være knivskarp på Studenterhuset. Det lader dog ikke til at gå publikum på, for de er vilde og gi'r den supermeget op for Marwan, der rapper hjertet ud, medens trommeslageren og bassisten spiller som om de blev øh.. betalt for det.
 
So far so good; forretten er rigtig god, men man ser nu altid lidt mere frem til hovedretten og desserten, så da Marwan går af scenen til et velfortjent applaus bliver der holdt en mindre kunstpause (læs: omkring et kvarter), hvor folk kan få tanket op med drikkevarer, nå at gå udenfor for at ryge og besøge toiletterne for at gøre mere plads til diverse drikkevarer.

Du lytter til F.I.P. Stereo!

Igen gjalder folk, og man kan høre et rungende "Su-spekt! SU-SPEKT!". Folket kræver svar, og det får de. Lyset dæmpes på scenen, og til nogle dystre toner dukker en skikkelse op på scenen, iført mørk kutte og hvid, langnæset maske. Med en fakkel i hånden tænder skikkelsen to fakler på scenen, og man bliver ledt ind i Suspekts Prima Nocte univers på fornemmeste teatervis. Enter trommeslageren iført skelet-kostume og folk er tændte. Ud kommer de fire medlemmer, Rune Rask, Troo.L.S., Bai-D og Orgi-E (med et stort og superfresh Suspekt/F.I.P. flag i hånden), på scenen til tonerne af "Fuck Af", og så er festen ellers sparket godt og grundigt i gang. Sjældent har jeg set mere energi på en scene; Det er nærmest som en bastard-udgave af Hvid Sjokolade og Humleridderne - hvilket ikke siger så lidt. Bai-D og Orgi-E gi'r den så meget gas at man næsten selv bliver forpustet, mens Rune Rask står og ligner definitionen af cool bag sin pult (som i øvrigt har en slående lighed med en kiste!) og Troo.L.S. der imponerer med skiftevis at spille og rappe på bedste vis.
 
Jeg har lovet ikke at skrive set-listen, da Aalborg ikke er det sidste stop på Suspekts efterårstourné, men jeg kan vist roligt skrive at hvis man er Suspekt-fan (hvilket Aalborg åbenbart er; jeg så en blandt publikum med et Suspekt-logo tattoveret på halsen!), så går man ikke glip af noget. Der blev spillet masser af numre fra alle tre Suspekt-plader, og de er heller ikke for fine til at spille nogle af de features de har rundt omkring, bl.a. fra L.O.C.'s plader, og lur mig om jeg ikke også genkendte et par numre fra "Forklædt som voksen", Troo.L.S. og Orgi-E's hyggeprojekt.
 
Hele tiden bliver rapperne bakket op af foromtalte kæmpelærred der hele tiden viser underlige sort/hvide "film" der underbygger den dystre stemning. Om det er letpåklædte kvinder der vrider sig i ekstaser, mænd iført hætte eller maske med blod overalt, Suspekt-logoet eller bare underlige mønstre er underordnet, for lærredet er mere en medspiller og det fungerer supergodt. Sjældent har jeg set bedre iscenesættelse og gennemførthed til en rapkoncert, og det vil være synd for dem der mangler at opleve Suspekt på slap line at fortælle i detaljer om det hele.
 
Som sagt så gør Bai-D og Orgi-E sit for at holde festen på et højt plan hele vejen igennem, og de rapper som om de kunne få alle deres ønsker og drømme opfyldt, og i et hæsblæsende tempo oveni, og selvom man måske godt kunne have set Troo.L.S. lidt mere fremme på scenen gør også han sit til at koncerten her hæver sig et godt stykke over konkurrenterne.
 
Omkring midtvejs virker det dog en lille smule som om de lige skal ha' pusten og koncerten kører en smule i tomgang. Måske er det fordi tempoet hvorpå de forskellige sange kommer på er højt, og måske fordi jeg ikke er helt så hjemmevant i de tidlige Suspekt-sange fra de to første plader, men alt det er glemt da Århus V's banger numero uno, L.O.C. lige laver et kort visit (jeg har en teori om at han aldrig vil misse et besøg i Aalborg, hvilket han også senere overfor mig mere eller mindre bekræftede med et "...jamen, her er også hyggeligt" - vi er vel alle jyder) og på den mest arrogante og blærede manér fremfører sit vers på "Din Største Fan" mens det ser ud til at han fedter med sin iPod. Også her vågner publikum og giver i den grad L.O.C. love på højt plan. Det bli'r dog som skrevet et kort visit, og så åbner Suspekt så op for godteposen igen og fyrer den så lige af endnu engang, hvor også Marwan kigger forbi for en kort bemærkning.
 
Kort sagt, så bør man give sig selv mulighed for at se Suspekt live uanset om man kan li' musikken eller ej, for showet er gennemført og med små mellemspil (som jeg ikke vil røbe her, men blot sige at det muligvis er et tiltag folkekirken bør kigge nærmere på), de små førnævnte filmklip og et bagkatalog af bangere der siger spar to til næsten hvad som helst kan det ikke gå galt. Der var da heller ikke kiks denne aften (selvom Rune Rask påstod at der på et tidspunkt var lidt panik over det) ud over at projektoren på et tidspunkt ikke helt virkede efter hensigten og i stedet for at fremvise en syret video viste et flot "Acer"-logo, men det er i småtingsafdelingen.
 
"Må vi plante vores flag i Aalborg?!" spurgte Orgi-E (der også tidligere havde berettet - til pøblens store tilfredshed - at han følte sig hjemme i Aalborg) til slut, og det tror jeg ikke det aalborgensiske publikum havde noget imod. Den uhyggelige skikkelse med den hvide maske var redet ind i byen medbringende Suspekt, og de havde i dén grad overtaget Aalborg for en aften, og er således altid velkomne, hvis de medbringer samme kaliber hver gang.
 
Summa summarum; kan du skaffe en billet, eller har du allerede en, så pris dig lykkelig, for du skal ind og opleve en koncertoplevelse ud over det sædvanlige. Jeg kan kun opfordre andre danske acts til at tage deres sceneshow ligeså seriøst - så skal der nok være udsolgte huset over det hele, hvilket Suspekts tourné i øvrigt er.

12/11/2007 - Lagt online af Kaos

Artikel arkiv

næste >Her vises [1 - 10]
næste > Her vises [1 - 10]