ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

4Fod på det - interview med Bryx og Kami-Kasper

Gennem tiden har jeg mødt Kami-Kasper og Bryx fra 4Fod i vidt forskellige sammenhænge. Somme tider leverer de hardcore rap med punchlines af den onde slags fra scenen. Men andre gange har man blandt andet oplevet Bryx rette en tisstråle i en flot bue over en minibus. En anden gang kom jeg tilfældigt ind på en Frederiksberg bodega og så og hørte eksil-sønderjyderne skråle med på det tyske schlager-hit "Fiesta Mexicana." Da jeg møder dem denne eftermiddag er de i det afslappede hjørne på Enghave plads. Sensommersolen giver lige Vesterbro en ekstra tur, og Kasper og Bryx har armeret sig med en pose slik og ikke mindst en pose øl. De er glade, for de er lige kommet på vinyl for første gang med singlen "Gi' Ma' Gi' Ma'", men før vi snakker om det, skal vi lige en tur tilbage til gamle dage. 
 
Hvordan kan det være I blev til 4fod?
 

Kami-Kasper: Vi startede med at være tre mand i en gruppe der ikke havde noget navn. Vi var først affilieret med Kælder Posen som Kælder Connection. Men så begyndte vi at lave mere selv, og så fandt Bryx på navnet 4Fod.
Bryx: Ja, så er det ret indlysende det er to, der er med. Vores DJ, Simon Stoy er selvfølgelig også med, men han er kommet til senere. Han er lige flyttet til København, så det er dejligt.
 
Hvornår fik I noget med Kælder Posen at gøre?

Bryx: Faktisk startede det med vi hang med Clemens, og gennem ham lærte vi Rune Bøje at kende. De tog os så med ud at spille, men faktisk startede det med vi lavede diss-bånd til Åbenrå. Vi kørte en Sønderborg mod Åbenrå-krig med en "The Bridge Is Over" agtig stil. Biddy-Bye Bye! 
 
Hvem kom da fra Åbenrå man kunne disse?
 
Bryx: Ole R (der også var med i Kælder Posen). Rune Bøje kom jo fra Røde Kro, og de havde så en battle kørende. Men det var helt venskabeligt og bare en grineren måde at få lavet en masse materiale på.
 
Men Kælder Posen og Nyt Blod var ret store en overgang kan jeg huske, op mod år 2000. Kan I huske noget skelsættende fra den periode?
 
Kami-Kasper: Vi var jo sådan set the young bucks, der bare var pisseglade for at være med. Kælderen hjalp os lidt op, og så var det en skam de stoppede. Men det har været fint nok at fortsætte selv.
Bryx: Det var fandme en fed tid. Vi var ude at spille med Kælderen og Suspekt, Clemens og Sidste Niveau og alle dem fra Nyt Blod konceptet. Vi regnede med der skulle blive noget mere ud af det, men folk laver det de har overskud til, og det er også fint nok.
 
Første gang jeg hørte jer, var på DM i Rap CD'en fra 98, med et nummer der er præget af fokus på flows, rim og punchlines, var det stilen på det tidspunkt?

Kami-Kasper: Det var det vi gik op i. Vi gik egentlig mere op i komplicerede rim end lyrikken som helhed. Også fordi nummeret var til en konkurrence brugte vi lang tid på at lave det, og sørgede for det havde mange rim og var så skarpt som muligt. Vi kunne nok have gået mere op i også at rappe det ordentligt, og det kan man godt høre på pladen.
Bryx: Ja vi skrev mere end vi øvede og rappede, vi nørdede en del med teksterne dengang vi startede.
 
Er det en tilgang i kan anbefale, at man lægger vægt på at have gode tekster i første omgang?
 
Kami-Kasper: Det synes jeg egentlig gælder mange ting, at man skal være så god som mulig før man kommer ud med tingene. Så kan man altid dumb down, og lave det simplere til mainstream publikummet bagefter, hvis det er det man har lyst til.
Bryx: Vi snakkede faktisk også om at stille op til DM allerede i '97, men der blev vi egentlig enige om at vente selvom nummeret var udmærket for den tid. God vin skal jo lagre, hehe.
 
Fra nummeret til DM og frem til EP'en Køb Den Stjæl Den, er det mest blevet til features på andres projekter som Tabu Recs osv. Hvordan kan det være?
 
Bryx: Der var ikke så meget, der udkom, men vi lavede en masse sjove ting hjemme i Jot fra Kælderens klædeskab. Der skal så forstås det sjove vi lavede var rap!
Kami-Kasper: Ja, det går faktisk også rimelig langsomt, når vi laver ting. Men det har også hjulpet på dovenskaben, at der ikke har været så meget konkurrence. En af de gode ting ved dansk hiphop, har for os været, vi egentlig bare kunne lave en enkelt EP, og så alligevel være et velkendt navn.
 
Kunne man ønske sig en mere produktiv scene, hvor flere folk kom ud med ting?
 
Kami-Kasper: Ja, men det har der ikke rigtig været indtil nu. Det er blevet bedre nu, og det har da været dejligt bare at kunne slappe af.
Bryx: Det er gået meget over i mixtapes, i stedet for folk laver noget til deres egen plade. Vi har så valgt at lave en single, der skal være forløberen for albummet, men lige nu synes jeg scenen drunkner lidt i mixtapes.
Kami-Kasper: Vi har også lavet en del til mixtapes, hvor de måske ikke udkommer, og så har vi det sådan at når vi bruger så meget tid på at lave vores ting, vil vi sgu hellere sige nej. Vi vil gerne lave ting til vores egen plade.
 
Der er også forskel på, hvilken stil man rapper med fra mixtapes til almindelige numre, ikke?
 
Kami-Kasper: På mixtapes kan det for mit eget vedkommende godt blive meget hat og briller-stilen, hvor det mere handler om at repræsentere.
Bryx: Ja det er jo fedt lige at råbe 4Fod et par gange, men man kan bruge kræfterne bedre.
 
Hvad så med den plade, kan I fortælle noget om den allerede?

Bryx: Uuh, den bli'r giftig! Nej, ligesom EP'en kommer der til at være en blanding af numre. Både nogle dybere, men også nogle, hvor det bare er hat og briller.
Kami-Kasper: Hat og briller til hanen galer i Smallegade! På EP'en arbejdede vi eksklusivt sammen med Jot, han producerede det hele. Det er også ham, der har stået for singlen "Gi' Ma Gi' Ma", men ellers arbejder vi sammen med Mavix, Sicknature, Sundsdal og så har vi lige lavet noget med Ezi-Cut. Det er alle sammen nogen vi synes er dygtige producere, og selvom de selvfølgelig har en forskellig stil, synes vi der er en meget god helhed i pladen. Nummeret med Ezi-Cut er f.eks. hat og briller på en meget indviklet måde rimmæssigt, hvor vi prøver at tage det helt ud med: "Kommer kørende i en dillichance, med en rids i lakken...".
Bryx:  "og kaster pis i nakken..." 
 
Når man snakker om 4Fod siger folk enten, det' dem der rimer rigtig fedt, eller også siger de, 4Fod, det' dem med linierne der slet ikke rimer. Hører I også selv de kommentarer?
 
Kami-Kasper: Ja vi hører det endda fra andre rappere, at tingene ikke rimer. Så må jeg jo sige "Fuck af, det rimer for mig." Om ikke andet så assimilerer ordene med hinanden, og lyder fedt i sammenhængen. Det hele behøver jo ikke være med enderim. Selv på vores tag-wall på hjemmesiden, er der en der har skrevet "Jeg synes I er fede, men hvorfor rimer I ikke?" Det må man jo bare ignorere.
Bryx: Der går også lidt sport i at finde noget, der er så langt ude det næsten ikke rimer, men alligevel hænger sammen med god vilje. Det er sgu ikke flovt at bruge noget, der ikke rimer når man bare lægger trykket fedt og så videre. "Mand" behøver ikke rime på "Spand," det kan også rime på "Skal".
Kami-Kasper: Nogle folk prøver også at analysere vores tekster for rim og stavelser, og det er vist ret anderledes, men jeg kan li' alt muligt. Der er fede rappere, der rimer "Bil" "Stil" men lad dem om det.  
 
Kan man tale om noget, der karakteriserer 4Fod lyden, synes I?
 
Kami-Kasper: Jeg synes vi laver en god blanding af hardcore gangster tekster og så ting, der bliver leveret med et glimt i øjet. Vi har en god humor, men samtidig har vi også seriøse numre, så det ikke bliver plat det vi laver.
Bryx: Det er også vigtigt, folk ikke hænger os op på det vi siger, som andre måske bliver. Hvis vi siger "Kommer kørende med bar røv gennem Istedgade" ved folk godt, man ikke skal tage det for mere end det det er. Vi er dedikerede til musikken.
 
Nummeret Kælling Ryst Dit Røvhul er måske det, der har fået mest omtale, hvordan har I det med, at det er det folk måske kender jer på?
 
Bryx: Faktisk troede vi "Lev Stærkt" nummeret ville blive det nummer folk tjekkede for. Vi lavede det helt tilbage i '99 og det var egentlig det der fik os videre, for vi mente det var en god grund til at lave en hel plade. Vi laver kun numre som vi selv kan stå inde for det.
Kami-Kasper: Vi synes også vi lavede den med et twist, ved at sige røvhul i stedet for bare at sige røv ligesom alle andre. Jeg synes egentlig folk godt kunne have taget bedre imod det, for der er sgu ikke noget at blive forarget over. For en måned siden spillede vi til Gam3 streetbasket, hvor der var nogen, der sagde vi slet ikke kunne være vores sprogbrug bekendt. Og lige før os har en engelsksproget gruppe spillet, der rappede alt muligt om "hole in the head" og dem sagde de intet til. Men vi er meget mere end et Kælling ryst dit røvhul band!
 
Tror I måske det er fordi folk visualiserer et rystende røvhul for sig, når de hører linien? At de simpelthen synes det er et grimt ord?
 
Bryx: Måske lidt. Men på singlen ligger der også et dancehall remix, hvor ordet kælling er fjernet, og når vi spiller det lytter folk faktisk mere til teksten. Jeg synes det er snæversynet overfor resten af teksten, når folk bare fokuserer på ét ord. Det er ligesom Jokerens "Kvinde Din", der hører folk også kun ordet "møgluder" i stedet for hele teksten.
 
I har også brugt et meget sønderjysk udtryk i musikken indtil nu, hvordan kan det være, og hvad får I ud af det?
 
Bryx: Altså når vi rapper, forkorter vi ordene af som vi ville udtale dem når vi snakker. Vi siger aldrig "ik-ke", og på den måde bruger vi nok vores sprog til at få ting til at rime, som andre ikke kan. 
Kami-Kasper: På et nummer som "Mojn" rapper vi forholdsvis rigsdansk, men vi laver omkvædet på sønderjysk, fordi vi ville repræsentere Sønderborg på en original måde, så folk recognizer vi er anderledes.
 
Er der ellers noget der karakteriserer Sønderborg, som I har taget med jer når I rapper?

Kami-Kasper: Da vi boede der, var der faktisk ikke så meget at lave. Nu er der både kommet en skatehal, og en streetwearbutik. Og der er koncerter en gang om måneden, og det er sgu lidt uhørt på de kanter. Man må i hvert fald give den op for Jeppe Rapp og Jacob, der har lavet B-Wear, som er den forretning, der ligesom samler miljøet dernede. Jeppe kommer med sin plade i denne måned og repræsenterer Sønderborg på den, så det er fedt.
Bryx: Før var vi en gruppe på 10-15 drenge, der hovedsageligt var skatere, der holdt hiphopkulturen oppe. Det var kun Clemens, der rappede dengang, men vi andre fulgte ligesom med, men folk flytter jo fra byen og så videre.
 
Tror I måske, det er noget med modstand skaber karakter som man siger, når man laver storbykultur i provinsen?
 
Kami-Kasper: Jeg ved det ikke, man bliver nok ligeså inspireret af Nørrebro som Sønderborg, men måske bliver man mere kreativ, når alle andre ikke er som en selv.
 
Hvordan er det så at flytte til København, her er folk vel heller ikke som jer?  
 

Bryx: Vi har været her en seks års tid, så vi er vel nærmest lidt københavnere.
Kami-Kasper: Jeg bor her i kvarteret omkring Enghave-plads, og min lokale kioskejer siger da mojn! Folk de anerkender!
 
Snakken går videre og solen er stadig glad for Enghave plads. Den skinner i alt fald stadig mens jeg pakker diktafonen sammen og småsludrer med Bryx og Kasper. Bryx har stadig skills indenfor langpisseri og han nævner også Ataf og Smølf claimer at have evnen til at urinere over afstand. Han vil gerne gøre lidt reklame for langpisser.com, der skulle komme op på et senere tidspunkt. I hvert fald kan man allerede nu stoppe forbi 4Fod.dk for meget mere info om gruppen! 

05/09/2005 - Lagt online af PTA

Interviewarkiv

næste >< forrigeHer vises [11 - 20]
næste > < forrige Her vises [11 - 20]