ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Talib Kweli - The Beautiful Interview

Tidligere i år udgav Talib Kweli sit andet solo-album, "The Beautiful Struggle", hvor han bl.a. har besøg af Mos Def, Common, Faith Evans og Mary J. Blige. Derudover er der kommet et par mixtapes oven i hatten til at supplere albummet.
 
Vi fik muligheden for et hurtigt interview, og det kunne vi naturligvis ikke sige nej tak til, så her kommer et lille lyn-interview med en af vor tids største rappere, hvor han bl.a. kommer ind på George Bush, valg af single og de gode gamle dage.
 
Peep It!

Lad os starte med din historie, hvordan du blev en del af rap-gamet og hvordan du hookede op med Mos Def og Hi-Tek?

Først og fremmest er jeg jo New Yorker, og når man bor i New York er hiphopkulturen konstant omkring dig, så det var naturligt at jeg begyndte at rappe. Mos Def er en del af den kultur, og Hi-Tek lærte jeg at kende da jeg besøgte en ven i Cincinatti, som han lavede noget med. Jeg kunne virkelig godt lide det de lavede. Da jeg så begyndte at rappe henover Hi-Teks tracks, begyndte folk for alvor at lægge mærke til mig.

Har du en bestemt måde at arbejde på, en slags formula?

Jeg prøver bare at lave noget der er hot. Normalt arbejder jeg sådan at jeg har noget jeg gerne vil sige, og så laver jeg tracks'ne derfra, men på mit nye album har jeg gjort det lige omvendt: lavet tracks'ne og så sat ord på dem senere.

Kan du fortælle os lidt om den proces det var at lave dit nye album, hvor du bl.a. har Faith Evans, Mary J Blige og Common med på nogle numre?

Jeg lyttede bare til numrene og forsøgte at høre hvad "de sagde til mig", og derudover prøver jeg bare at lave det mest ærlige musik jeg kan.

Dit lyriske indhold plejer som regel at have et formål, et budskab...

Jeg synes det er svært at lave "party"-tracks. Jeg elsker at gå til fester og nyder den atmosfære, men jeg finder det virkelig svært at lave den slags musik. Jeg kan ikke skrive "tomme tekster", det er langt lettere for mig at skrive rim hvor der er en vis substans.
 
Det er mere sociale eller kulturelle budskaber end politiske, men der er ALTID et budskab! Jeg er langtfra den eneste der har budskaber, de fleste rappere gør ligesom jeg, men det er bare ikke single-materiale. Folk har politiske, sociale og kulturelle budskaber på deres albums, men når de skal vælge en single er kriteriet som regel om strippere kan danse til det eller om dj's kan spille det på klubberne.

Savner du noget af den originalitet der var i hiphops "golden era"?

Præcis! I "golden era"-dagene skulle man være en del af kulturen for at rappe - og for at få respekt! Men nu kan alle lave musik pga. det teknologiske fremskridt, og det ødelagde independent-bevægelsen, fordi der kom for mange udgivelser, og kvaliteten blev udvandet fuldstændig. En masse kunstnere led under dette og forsvandt, selvom de egentlig var en del af hiphop og dygtige.

Findes der en måde at komme tilbage til originaliteten i hiphop?

Der er kun en måde, og det er ved at være ærlig i din musik - folk er nødt til at være ærlige overfor sig selv og finde ud af hvad de vil repræsentere.
Snak om personlige erfaringer og så bliver musikken automatisk bedre.

Du skal snart på tour med Beastie Boys?

Ja, jeg skulle have været på tour med Mos Def, men det blev ikke til noget, så istedet skal jeg på tour med Beastie Boys og Kanye West.

Du ejer en boghandel i Brooklyn sammen med Mos Def?

Vi har solgt butikken, men vi ejede en boghandel som vi lavede om til et uddannelsescenter, og det var et projekt vi var meget stolte af og lagde meget energi i, men det var for besværligt i det lange løb når vi skulle balancere det med vores musik-karrierer.
 
Vi havde en del open-mic arrangementer, poesi-forelæsninger osv. Butikken var åben for alle i det omkringliggende samfund, og de kunne benytte resourcerne som det passede dem. Det var en slags one-stop kulturbutik, og meget af det vi lavede der, kører stadig igennem diverse organisationer og andre ting som vi er involverede i.

Hvorfor valgte du "I Try" som første single?

Jeg var ikke sikker på hvilket nummer jeg skulle vælge, men rent radiomæssigt virkede det bare som den bedste single.

Har du nogen kommentarer til valget i USA?

Jeg tror at valget viser en del om det amerikanske folks indstilling, og mange amerikanere har ikke adgang en masse information, så de vælger det sikre stik, som i deres øjne er George Bush, som de føler sig sikker ved - desværre! Og pga. hele mediecirkuset og pengene der bliver brugt på kampagnerne har jeg valgt at melde mig helt ud af det, så jeg deltager ikke ved valg.

Kan vi forvente os materiale fra Reflection Eternal eller Black Star i fremtiden?

Ja, jeg har et mixtape, hvor der er en del nyt materiale med Black Star på. Der bliver arbejdet på begge ting, så der er noget at se frem til.

Nogen sidste ord?

Stay strong, og jeg glæder mig til at se folk, når jeg kommer til Europa!

29/12/2004 - Lagt online af Power

Relateret indhold på hiphop.dk

Interviewarkiv

næste >Her vises [1 - 10]
næste > Her vises [1 - 10]