ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Helt Off: "I Huset"

Det må være brandvarmt i Sydsverige, brandvarmt som molotovcocktails og brandvarmt som brændende kærlighed.På Helt Off's "I Huset" rocker trioen fra Malmø nemlig steady som om de befandt sig i Kingston, Jamaica anno 1965.  
 
Trioen Helt Off udgøres af rapperne Chords og Timbuktu samt producenten MONS fra Breakmecanix, der når de optræder under dette navn kun gør sig i rootsreggae udført på klingende skånsk. Det er sådan set ikke noget nyt, mens Danmark og Norge først de seneste år er stået på modersmålsreggaevognen med Bikstok og Busta Ofte respektivt, har skåne siden 70'erne lukreret på Peps Perssons kombination af reggae, visesang og venstrefløjspolitik. Det er den arv Helt Off synger videre på, men med et mere afdæmpet og minimalt udtryk.

Albummet er bare ni sange langt, og musikalsk er det en meget homogen affære. Det lægger sig i den klassiske reggaetradition, men ikke uden variation og dybde. Specielt på de langsomme numre kan man komme ud for rigtig fede lydbilleder, mens uptempo materialet mere lægger sig direkte efter den traditionelle reggaeopskrift. På den måde er det mere et album, hvor throwback stemningen skal nydes, mens de overraskende genrebrud man ellers oplever hos Breakmecanix nok er gemt til næste hiphopalbum.

På vokalsiden har Chords fået lov til at trække i trioens førertrøje. Fra albummets start er han den dominerende sanger, og der går næsten en halv plade før Timbuktu indfinder sig. Havde man håbet på en "Alla Vill Till Himmelen Två" fra Timbuktu, bliver man selvfølgelig skuffet, men på en måde virker det rigtig godt, for det sætter fokus på Chords' kvaliteter. Hans vokal er meget nasal, og har et næsten grædende udtryk, der gør at selv, når han bare synger om lønarbejde virker det som om han krænger sin sjæl ud.

Førstesinglen "Det Brinner i Paris" er selvfølgelig en kommentar til forårets opstand i Frankrig, men bliver også et budskab om oprøret ulmer overalt i verden. Budskabet er faktisk dobbelt, for der er også en kritik af stormagternes indgreb og mediernes misinformation:
" Det verkar som växthuseffekten har oss i sitt grepp / ju mer värmen nalkas stiger missnöjet / och min TV ljuger och tidningen med / och jag ser bara krig fan det blir ingen fred / jag menar hur kan de inte säga att det brinner / när jag ser glasklara bilder rusa genom mitt sinne."
"Det Brinner i Paris" står til dels i kontrast til resten af albummet, ikke kun på grund af rapteksten, men også fordi den er så tidsbunden. Det er det mest catchy'e og tempofyldte nummer på pladen, og samtidig et af de få med konventionelle rapvers.
 
Plukker man kærlighedssangen ud "Tvåsam" er der en stærk håndfuld sange tilbage, med sandheden som det fælles emne. Friheden gennem truth er i sagens natur også et vigtigt emne i reggaemusikken, og "Välvalda Ord" og "Säg Som Det E" excellerer som behagelige lektioner i løftede pegefingre. Det hele emmer langt fra heller af solsprøjt, "Jobba" og "Ont Om Pengar" har begge forbrugersamfundet i fokus, og selvom de måske passer bedst til svenske forhold, synes jeg den prædikende attitude repræsenterer de svageste sange på albummet. Derimod er "Lönsam" med samme emne langt bedre, og den lille sange der afslutter albummet med linien "Anners blir det svärt, stormar blåser hårt o kallt, så kallt..."

Når "I Huset" er bedst, er det fordi den giver mening. På det første Helt Off album blev "Babylon Sjukan" et ikke så lille hit hinsidans, men som udenforstående kan Rastafari-Babylon-retorik hurtig blive hul, og virke komisk når den ikke kommer fra Jamrock men Ikealand. På "I Huset" er udtrykket blevet mere personligt, og sangene får på den måde mere sjæl. Derfor er "Lönsam" og "Säg Som Det E" gode sange også uafhængig af reggaetraditionen. "I Huset" har begge kvaliteter i sig, man kan både lytte til det som en fornyelse og forandring af den nuværende musiske scene  og som en spejling af reggaerødderne. Uanset hvad man vælger kan man godt forberede sig på en stemningsfuld musikalsk oplevelse.
 
Førstesinglen "Det Brinner i Paris", der ikke er særlig repræsentativ for resten af albummet, kan downloades her, courtesy of Jujurecords.  


16/05/2006 - Lagt online af PTA

Anmeldelsearkiv

næste >< forrigeHer vises [141 - 150]
næste >< forrige Her vises [141 - 150]