ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Suspekt - Prima Nocte

"Hvor mødte du første gang Djævelen?" bliver der spurgt som det allerførste på Suspekts ventede album "Prima Nocte". Der er gået fire år, men nu er Danmarks Numero Uno når det kommer til horrorcore rap igen ude med leen. Hvad der nok er Danmarks p.t. bedst sælgende - og nogenlunde mest produktive, og kendte - producere er endnu engang gået i studiet med deres pendent til Malk de Koijns Langestrands-univers. Suspekt er Tabu-drengenes legeplads. Et sted hvor Freuds superego lever i fri dressur. Stedet hvor selv Carl-Mar Møllers vildeste eskapader vil synes nedtonede og barnlige.

Lad mig slå fast med det samme at jeg ikke ret godt kan li' de tidligere Suspekt-plader. Især "Ingen Slukker the Stars" har ikke fået megen rotation i min cd-afspiller. Heldigvis har især Troo.L.S. og Orgi-E overrasket mig positivt ved deres fælles projekt "Forklædt som voksen" som er gået hen og blevet en af mine (danske) yndlingsplader, så tvivlen kommer Suspekt til gode. Har de mon vokset med opgaven? Er drengene fra Albertslund blevet en lille smule mere voksne?

Svaret er både ja og nej. Fans, der forventer en "Ingen Slukker stadigvæk ikke the Stars" vil sikkert blive skuffede, for "Prima Nocte" flyder imellem Suspekts traditionelle trademark horror-historier og "Forklædt som voksens" socialrealistiske tekster.
 
Med udgangspunkt i middelalderens tradition med Prima Nocte, altså godsejeren eller adelens ret til den første nat med den nygifte kvinde (en skik vi her i Danmark måske især kender fra Mel Gibsons "Braveheart") og en underlig historie om en mand med en hvid maske der voldtager en kvinde for at få hende til at føde de fire Suspekt-drenge bliver vi hvirvlet ind i en verden med djæveldyrkelse , blodsprøjt, voldtægt og det der er værre. Og det bare på de to første numre. Alle tre MC's i Suspekt, Orgi-E, Troo.L.S. og Bai-D, rapper som om det galt livet, og man kan høre at de alle tre er blevet endnu mere erfarne på mic'en.


Når jeg skriver at "Prima Nocte" ligger et sted midt imellem "Ingen slukker the Stars" og "Forklædt som voksen" er det fordi pladen veksler meget imellem tekster som førnævnte horrorcore-tracks, komplet med gamle samples der omhandler bl.a. djævleuddrivelse til socialrealistiske spor som f.eks. "Proletar (Hvor jeg står)", en sang om fattigdom - som også er blevet udvalgt til anden single, og "Rådne minder", hvor de fire MC's rapper om deres liv og laster på en ærlig måde, man ikke kan lade være med at forholde sig til.

Men vinden i Suspekts univers blæser rundt omkring, og netop som man prøver at vende sig til den nye, mere seriøse side af Suspekt står Orgi-E klar i kulisserne og gi'r den som den vildeste vindueskigger på "Klam fyr", der nok vil gøre sit til at kvinderne i Danmark husker at lukke persiennerne om natten. Det er forvirrende at springe fra det ene emne til det andet, men en effektfuld måde at illustrere Suspekts tankemåde på.

Kort sagt, så er lyrikken på "Prima Nocte" nogenlunde som man kunne forvente. Der er ikke de helt store nyskabelser, og der er meget "se hvor sej jeg er i forhold til dig" over teksterne, og meget halvunderlige okkulte tekster, der kræver lidt mere end et gennemlyt, men alle MC's - inklusiv diverse gæster - klarer det godt, og især Orgi-E giver den alt hvad den kan klare og brænder virkelig igennem med eksperimenterende flows og stemmeføring. 

Musiksiden på "Prima Nocte" er også værd at bruge tid på, for det er her hemmeligheden bag Tabu Records ligger: De inhouse-producerede beats er i verdensklasse! Der er virkelig kræset for de forskellige numre, og der bliver leget og pillet overalt. Onde tunger har andre steder skrevet at Rune Rask og Troo.L.S.' produktioner minder alt for meget om de amerikanske produktioner (især dem af Dr. Dre) men det kan jeg enten ikke høre eller se noget problem i; hvorfor er det lige at vi har så pissetravlt med at hele tiden at skulle opfinde vores egen lyd når vi ikke engang selv har opfundet hip hop? Men det var vist et lille sidespring. Jeg kunne i hvert fald godt tænke mig "Prima Nocte" i en instrumental-udgave.

Så langt så godt. Alles klar, herr Kommisar - men er der ikke noget dårligt ved "Prima Nocte"? Jo, desværre. Der er numre som f.eks. "Sut den op fra slap", som er infantil og lummer på en teenage-agtig "sidder alene og piller på værelset" måde. Jeg er muligvis blive for gammel til den slags - det skal forblive usagt - men linier som "Rag' på min røv og rør' mine runkne/rynked' dadler / Sut mig op fra slap kælling, jeg løber ikk' med sladder" gider jeg bare ikke høre på. "Stikkeren er et kamera" har også en - på trods af mine tidligere lovprisende ord omkring producerne- utroligt irriterende lydside. Beatet er uroligt og supertræls, og det kan undre mig at den slags får lov til at slippe igennem. "Klam fyr" (der for mig lyder en lille smule som "Drop It Like It's Hot" med Snoop - jeg kan ikke forklare det bedre) er også en af de slags sange der er sjove de første par gange man hører dem, men bliver lidt småpinlige og ikke mange genlyt værd.

Men når det så er sagt, så bliver det dårlige opvejet af supernumre som "Proletar (Hvor jeg står)", "Fuck Af" (som har det, ifølge mig, fedeste beat i år), "Midt i en drøm" og "Amore Infelice".

Traditionen tro så har Suspekt valgt at lægge et par "skjulte" numre ind på skiven, hvor især "F. I. Postludium" der ligger umiddelbart efter "Fuck Af" med sit sample fra en eller anden obskur italiensk lydbog er superfunky. Her hjælper det også at Suspekt får besøg af sine Tabu-venner U$O og L.O.C. der begge gi'r den gas! Især klæder det U$O at han skruer ned for sin dobbelttempo-rap og dropper linier som  "...så glem det flower power / blomster og farver / der flyver mod dit Twin Tower / (Whoosh!) Det sag' han ikk' det der / Totalt provokerende og ka' ikk' la' vær'!".

En del af omkvædet på "Fuck Af" går "Du lytter til F.I.P. / De en'ste med nosser i / S.U.S.P.E.K.T. / Ya-yay!" og det kan de jo så nogenlunde ha' ret i. Med "Prima Nocte" har Suspekt valgt at bevæge sig en smule væk fra horrorcore-universet og er blevet en smule mere voksne og vise, og det klæder dem i den grad, og gør at jeg er blevet en smule mere omvendt. Jeg bliver aldrig superfan, men jeg glæder mig allerede nu til at høre hvordan en plade fra Tabu Records' superproducere og -rappere vil lyde uden numre som "Sut den op fra slap". Jeg har allerede hørt en lille fugl synge om at der er en "Forklædt som voksen part 2"-ish i støbeskeen.

De fire drenge fra Albertslund kommer næsten i mål med "Prima Nocte" og får derfor fire hoveder herfra; et for Rune Rask, et for Bai-D, et for Orgi-E og et for Troo.L.S.

05/11/2007 - Lagt online af Kaos

Anmeldelsearkiv

næste >< forrigeHer vises [11 - 20]
næste >< forrige Her vises [11 - 20]