(Fabric)
Mister crazy Bootleg med collage mani - DJ Spinbad - står bag denne fine mix-cd fra Fabric; en natklub og et label i London, som har opnået stor succes med at udgive compilations. DJ Spinbad er særlig kendt for sine vilde, legesyge (re)mix og cross-overs i hip hop landskabet og 80ernes pinke parader, ligesom han står bag den velvalgte musikvideo-marathon på 'Lyricist Lounge' dvd, som man falder i kollektivt tudetrip over. En række af numrene, der findes på denne dvd er også med på "Fabriclive.14." - Så er nostalgien i huset? Sandt den er! Hjemme med strømsikret East Coast på "Fabriclive.14." Spinbad sætter en hel hip hop generations ungdoms år sammen med 27 gamle og nyere features, der bl.a. tæller klassikere fra Nas, M.O.P., Ol' Dirty Bastard, Crooklyn Clan, BDP, Black Sheep, Showbiz and A.G., RUN DMC, A Tribe Called Quest, Slick Rick, Rob Base & DJ EZ Rock, Sugar Hill Gang, Grandmaster Flash and Melle Mel og Pete Rock & C.L. Smooth. Okay Mystikals 'Shake Ya Ass' har også lige sneget sig ind, men det har altid lydt som pimpdaddy Dolemite i mine øre.
Spinbads sæt er en vinder til et houseparty. Sæt den på og du behøver ik’ vende plader i 65:32 minutter. Alle i huset er med garanti tilfredse. Der er ikke dømt forventet hjertestop over tracklisten eller digging kompleksitet, men mix-cd’en er alligevel ret så opløftende. Det er særligt de kreative og stilrene DJ skills, måden Spinbad liret lister velvalgte acapellas og supplerende beats ind over, der får mig til at vifte de to lapper op i luften. Ligesom en række numre er så evigt ol’ school ’fresh’ eller 90er ’phat’. Jeg hopper allerede oppe i puderne til første track fra Lord Tariq & Peter Gunz's "Déja Vu". Hele stuen fyldes med fjer fra skrigende chicks til call & respons i ’Uptown Baby, Uptown Baby’. Spinbad fører festaberne videre i alle sine dybe darlings, der konstant bruser over med rigtig god shit med mantraet elementær real school DJing. Og apropos sofa-jumping – så hopper jeg stadig rundt i det 65.minut på Spinbads sidste træk Chubb Rock med "Treat ’Em Right". Det swinger ekstatisk som mine sessioner i MC Hammer-dance. Kort sagt, du bliver sindssyg glad for, at DJ Spinbad droppede forbi fabrikken og kørte auditiv smalfilm over de gyldne toner.
Go figure, der er vist tale om et dybere manifest med "Fabriclive. 14": Når hele to RUN DMC klassikere, "Peter Piper" og "Walk This Way" er med, når "White Lines" går over i Pete Rock and C.L. Smooths "The Creator", eller "South Bronx" sendes videre i "Erik B for præsident" og kære "Mona Lisa" klart får sin moderlige plads hos legenderne. DJ Spinbad viser faderligt ansvar med limstift; han fejrer hip hop’en med blik for, at vi er i det nye kapitel af hip hop – men glem aldrig the real mccoy! Samme motiv kunne ligge bag, hvis man anskaffer sig "Fabriclive. 14". Bare for at have real school sættet i et mix, tage det op og skue over en trackliste, hvor sneen faldt i metervis! Det kan "Fabriclive.14". Og den kan selvfølgelig bruges til at diskutere hvilke klassikere fra 80erne og 90erne, der kunne have været med på mixet (hvor er Biggie, EPMD, De La Soul?), eller bare danse - med eller uden alzheimer. Og når vi er ved alderdomssymptomer - ’what ever happened to the good ol’ days,’ så vælger Spinbad, i sin rare grooves afdeling, intet mere fresh og udødeligt end mixtape favoritten Cheryl Lynn fra ’78. Men hvis selektionen faldt i det københavnske klubliv, ville nogle nok rynke ironisk på pandebåndet over, at "Got to be Real" eller for den sags skyld - "Rappers Delight" - lokkede sig ind blandt de udvalgte. For nemt! Hvis selektionen faldt på et diskotek i provinsen ville dansegulvet have "Good Times" bagefter. Genialt fra en jysk Disc Jockey? Hvis det var som Grandmaster Flash, der spillede på Vega i 2002, hvor 1200 religiøse gik totalt amok til en parallel klassiker i "Billie Jean", så spørger jeg til slut, hvad de rare grooves numre egentlig betyder? For hvilken anden dødelig DJ ville ikke blive mistænkeliggjort for at være flad med "Billie Jean"? Det afhænger alt sammen af sammenhængen mellem, hvor det bliver spillet, hvem der spiller og hvordan det spilles. Det er præcis det magiske (og omvendt; nogle gange den dårlige undskyldning for ikke at grave dybere…). - Når numre som disse gamle ’udspillede’ stadig kommer på et mix – fra en anerkendt DJ – fra en anerkendt natklub/label - handler det altså ikke om fine fornemmelser og coolness. Det handler om klassisk DJing, storytelling og musikkultur: Block Party Forever - det er det "Fabriclive. 14" bringer! Og tidsløst go’ hip hop. Så peace være med hemmelighederne, der udebliver. Peace være med nyhederne. Det er netop det klassisk genkendelige, der gør mixet ’solid as a rock’! For gyngestolen rokker. Boogie your behind! Fire for fabelagtig fortid.