ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Manden bag flowet - interview med Busta Rhymes

Lad der ikke herske nogen tvivl om Busta Rhymes kan rappe sig i cirkler rundt om stort set alt, der kan krybe og gå. Siden han debuterede med Leaders Of The New School har han udviklet sig fra en skrålende lydeksplosion til en af de mest raffinerede MC's, der med stemmen som instrument væver sig ud og ind af beatet.
 
Der skal dog heller ikke være nogen tvivl om, at Busta Rhymes næsten altid har været form frem for indhold, og at hans troværdighed led et knæk, da verden ikke gik under i år 2000 som han ellers gentagne gange forudsagde. Derfor kan det næppe undre, når man står til koncerten i Lille Vega, og salen koger fuldstændig over da Busta Rhymes serverer sin nye partybanger "Don't Touch Me", mens der kort efter, da han spiller den eftertænksomme emo-rap "We Made It" feat. Linkin Park er ganske stille bortset fra et par venlige klap og et uvenligt buh-råb. Folk er bare mere interesserede i måden Bussa Bus siger ting end hvad han siger.       

Dagen efter sidder jeg endelig overfor en temmelig træt og en smule bagstiv Busta Rhymes. Interviewet er blevet udsat et par gange, og damen fra pladeselskabet fortæller, at det nærmest er et lykketræf vi overhovedet har fået ham i tale, da han notorisk ikke laver interviews og i øvrigt var oppe for at indspille til klokken halv syv om morgenen. Det betyder jo ikke, at der ikke er nogen grund til at lede efter manden bag teknikken og underholdningen. Min plan er, at spørge ind til hans budskab og filosofi. Jeg bemærkede til koncerten, at albumtitlen "Blessed" på promotion T-shirtene blev ledsaget af orden: "Believe, Live, Stand Strong, Excel, Domination", og vælger at lade ordene danne basis for et spørgsmål hver.     
 
Dit kommende album hedder "Blessed", hvorfor?
 
Albumtitlens betydning giver sig selv. Vi ved alle sammen hvad det vil sige, at være velsignet. Vi er alle sammen velsignet på en eller måde, og jeg synes jeg er blevet velsignet med mange ting. En fantastisk karriere, utrolige fans, og jeg er blevet velsignet med muligheden for at tjene en masse penge ved at gøre noget jeg elsker. Jeg synes mit nye album er et af mine mest utrolige nogensinde, og jeg mener også det er af de mest utrolige album, som musikindustrien nogensinde har set. Det udkommer den 1. juli 2008.
 
Som regel ser man tilbage, når man tænker over hvor velsignet man er, gør du også det?

Både og. Jeg prøver selvfølgelig at se tilbage på alle de smukke ting, der sket gennem årene, både det gode og dårlige for begge ting, er med til at gøre du udvikler dig. Så til dels det, men jeg prøver også at se verden i et nyt spektrum og fortælle mig selv, at jeg faktisk har været en heldig fyr.
Til koncerten i Lille Vega bar du en T-shirt med "Blessed" påskrevet, hvor det samtidig udgjorde et anagram over forskellige begreber. Jeg vil gerne have, at du forklarer hvad begreberne betyder for dig. Lad os starte med det første, "Believe", hvad tror Busta Rhymes på?
 
Jeg tror på mig selv og jeg tror på Gud, det er de vigtigste ting jeg tror på. Siden jeg var barn har jeg haft troen på, at jeg var den bedste til alting. Jeg var et stædigt barn, men egentlig synes jeg det er en tro vi alle sammen bør have i os selv. Jeg prøver også at give den tro videre til min familie.
 
Næste ord er "Live", hvordan lever Busta Rhymes?
 
Jeg lever livet fuldt ud, så simpelt er det. Busta Rhymes lever livet fuldt ud. Man bliver ved at udvikle sig, og jeg tror aldrig jeg vil kunne opnå alle mine mål.
 
Det tredje ord er "Excel", og du har i den grad overgået andre med hensyn til flow og liveoptræden i hiphop. Hvordan har du udviklet det?
 
Det har selvfølgelig udviklet sig, men jeg har altid vist, at jeg havde en særlig evne til at sætte lyrikken i fokus, når jeg optræder. Det er den æra jeg startede med at rappe i, der har influeret det tror jeg. På det tidspunkt var det at kunne lege med flowet og gøre sin stil anderledes det vigtigste for en rapper. Man ville ikke få respekt med mindre man havde den evne. Der var mange der havde hits dengang som vi ikke respekterede fordi de ikke var særlig gode rappere. Derfor valgte jeg, at jeg ville sørge for altid at udvikle mig som rapper, og så måtte hits komme i anden række. Så måske tog det lidt længere før mine sange blev hits og jeg blev accepteret. Det var et offer jeg ikke var bange for at gøre, for respekten for det du kan, er ikke noget man kan købe, og så længe jeg har troen på musikken, tror jeg aldrig jeg bliver færdig med at udvikle mig. 
 
"Stand strong" udgør de næste ord, hvad forstår du ved det?
 
Det er vigtigt at stå for noget, for ellers falder man for hvad som helst. Jeg tror aldrig jeg vil være villig til at kompromittere mig selv. Jeg står ved mine tanker, principper og mål og det tror jeg folk vil respektere.
 
Det virker i al fald som om du er bredt respekteret i hiphop, uanset om du tager downsouth og gæster et hit eller tager til vestkysten og laver musik, som du har gjort med Dr. Dre og Aftermath. Hvor tror du respekten kommer fra?

Jeg har altid kæmpet for at blive respekteret, og sørge for folk anerkender det jeg kan. Ikke bare som du nævner i USA, men også internationalt er det vigtigt at folk respekterer Busta Rhymes. Folk ved at jeg ikke bare efterligner det der er trendy, men skaber mit eget udtryk. Når jeg tager til Danmark og får kærlighed fra publikum ved jeg at jeg gør mit arbejde godt. Det er noget man altid ønsker, og jeg er bare velsignet nok til at folk tager imod det jeg kan, og det den største præmie kan få.
 
"Express" udgør det femte bogstav i "Blessed", og du har altid udtrykt dig anderledes. Du var en af de første, der gik fra "bare" at være en rapper, til også at være med i film, designe tøj osv. Var det vigtigt i forhold til at kunne udleve din kreativitet?
 
Jeg prøver hele tiden at udvikle mig, og finde nye måder, at præsentere Busta Rhymes på, som folk ikke har oplevet. Jeg er lige blevet færdig med en film, der kommer til at hedde "Order of Redemption" med Tom Berrenger og Amand Asante. Musikken og filmene er måder jeg udvikler på, og der kommer flere i fremtiden. 
 
Til sidst, står der "Domination", er det det du regner med albummet kommer til at gøre?
 
Jeg glæder mig til du kan høre albummet, for når du får chancen for at høre, hvor meget jeg har udviklet mig og hvor bredt Busta Rhymes spænder, tror jeg du vil blive imponeret. Det udkommer den 1. juli 2008!  
 
Albummet er pt. udskudt på ubestemt tid.

17/06/2008 - Lagt online af PTA

Interviewarkiv

næste >Her vises [1 - 10]
næste >Her vises [1 - 10]