ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

NEMO - Første kapitel

Albumopfølgeren til Nemo debuten "Junkie EP" har endelig ramt gaden. "Første kapitel" indeholder 13 skæringer med den fremstormende MC fra Næstved. Dansk rap har i flere år - mange år fristes man til at sige - bevæget sig i en meget, meget interessant retning, hvor den større fokus på produktioner, kreativitet og kvalitet er med til at forme den danske variant af hip-hoppen. Og "Første kapitel" er et fremragende eksempel på, hvor langt "vi" er nået her til lands.
 
Mit personlige afsæt i hip-hoppen tages i det musik, der udgives på den anden side af atlanten - min overraskelse var derfor også stor, da jeg hørte albumsampleren på NEMOs Myspace-side. For jeg kunne ikke lade være med at høre den igen og igen - og ikke mindst kunne jeg ikke vente med at få fingrene i hele skiven. Nu har jeg den så, og det er jeg fan'me glad for. Også selvom jeg synes, at numrene har forskellig gennemslagskraft. Det har de på mig i hvert fald. Men det behøver ikke at betyde noget - et godt album skal have lov at vokse, og hvad man umiddelbart måtte mene ikke helt når de bedste numres kvalitet, kan man let komme til at holde af på sigt.
 
"Første kapitel" begynder med et nummer af samme titel. Et nummer man sidder og bopper hoved til, mens man nyder NEMOs rigtig gode her-kommer-jeg-tekst - og nyder at flow og stemme ligger på så velpassende og velskåret en Gettic produktion. Med den introduktion er interessen ligesom blevet vækket, og man har fået smag for mere. Og mere for man så sandelig på nummeret "I på røven". Det kan godt være det bare er mig, men jeg forbløffet over, hvor iørefaldende produktioner Gettic har disket op med. Eller, særligt er det mængden af godt der er kommet fra hans hånd. For det er jo ikke bare et enkelt eller to numre der er godt. Det er altid vigtigt, at produktionerne passer til den MC der skal ligge på dem, og NEMO og hans makker fungerer nærmest som en dynamisk duo.
 
Den opfattelse ændres ikke af et lyt til det første singleudspil "Fra starten af", hvor NEMO har inviteret Troo.L.S. med på mikrofon. Og det gør den heller ikke på albummets fjerde skæring, "Ik' længere det samme", hvor Alex synger omkvædet. Befriende er det i øvrigt, at Alex' medvirken ikke går hen og bliver hverken sødsuppe eller påtaget jeg-vil-have-et-hit-på-min-plade-agtigt.
Men tilbage til Troo.L.S., der ikke blot medvirker som rapper - på "Hva' faen" har han stået for tracket - uden at det på nogen måde forstyrrer pladens koncept. Tværtimod. En afviger finder man dog på det AK producerede "Gå af helvedes til". En fløjten ligger på omkvædet, og det må jeg da indrømme, ikke lige er mig. Det er "Nattens lys" heller ikke. Og det er NEMOs og Gettics egen skyld - for jeg var efter de første fem numre kommet i en anden stemning, end den dette stille nummer kan forstærke. Derimod bragte "Råd til det" mig tilbage til det sted, som jeg efter to numres fravær var begyndt at længes efter. Herligt. Og man bombes videre med det tunge, tunge "Vær sikker", der også bærer Troo.L.S. signatur.
 
Og så kommer vi ellers til det igen... et par numre der ikke lige fangede mig ved første (og andet) gennemlyt. Hverken "Dæmoner" (produktion og tekst passer ellers - som vanligt - fint til hinanden, nummeret er bare ikke helt oppe på siden af så mange andre på pladen) eller "Landsbytossen" - der ellers har Kasper Spez med på mikrofon og ES på produktion - trækker det helt store i mig.
Det gør til gengæld det noget dystre "Excalibur", hvor jeg synes NEMO både rammer et (igen, som vanligt) flot niveau og ydermere trækker nogle interessante rim og sætninger frem.
 
"Første kapitel" afsluttes af endnu et forholdsvis tungt - og rigtig godt - nummer, nemlig "Exodus". Det følger både godt op på "Excalibur" og sætter et fint punktum for albummet. Her til og ikke længere. Ikke flere numre, der måske - måske ikke - kunne finde vej gennem nåleøjet. Ingen overflødige skits, ingen overflødige acts, ingen overflødige numre. Kun en - som helhed - gennemført plade. Et helstøbt produkt, det ville være dumt at snyde sig selv for.

03/10/2007 - Lagt online af Matias

Anmeldelsearkiv

næste >< forrigeHer vises [21 - 30]
næste >< forrige Her vises [21 - 30]