ForsideNyhederArtiklerAnmeldelserInterviewsGallerierTemaerKonkurrencerInformation

Per Vers: Retro Respekt (Mixtape)

Per Vers har fødselsdag. 18 år. Altså rapperen Per Vers, ikke manden  bag, Per Uldahl.
 
"Det skal fejres", tænkte Per. "Men hvordan?" Jo, ved at udsende en - med egne ord - tre-trins-raket i form af tre stk. mere eller mindre selvfinansierede freshe cder.
 
Den første (som denne anmeldelse omhandler - og ja, jeg ved godt den efterhånden er ved at være smågammel) er "Retro Respekt", hvor Per Vers springer ud af hip hop skabet som mixtape-DJ. Pladen er stoppet med klassikere fra 1989, rigtigt fedt mixet sammen af Per himself. Bl.a. har han mixet sig selv sammen med Busta Rhymes og 2Pac, så det virker som om Per selv sidder og tænker tilbage sammen med de to amerikanere. Fedt - og en supergo' idé. Der er ikke rigtigt noget nyt under solen, hvis man er gammel i 'gamet', men det der gør denne plade lige et nøk bedre end diverse hip hop opsamlinger er de små guldkorn som Per med kølig og kyndig hånd har strødt ud over det hele.
 
Med udgangspunkt i hedengangne 'Mandags Hip Hop' har Per fået lov til at gå på rov i DR's arkiver, og har fået fremtryllet interview-bider fra nær og fjern. Blandt andet kan man få lov til at høre Dr. Jam (senere kendt som Henrik Milling - nu uden ret meget hip hop) ytre sig ikke særligt positivt omkring den danske rap scene anno 1989 (klippet er også brugt meget kort på Kongehusets "Bomben fra Sumpen"). Man kan ikke helt lade være med at ønske at Per havde spurgt Milling om hans mening i dag.
 
Ellers er det rigtig godt og fresh hip hop som jeg husker den med bl.a. MC Lyte, Jungle Brothers, Ice-T, Public Enemy, NWA, X Clan, Big Daddy Kane m.fl. der alle beviser at de altså bare var (og for nogens vedkommende er) indbegrebet af vaskeægte hip hop.

Guldkorn fra en gylden tid

Per Vers har valgt at trække sig enormt meget tilbage i stolen på denne udgivelse, og man kan da også kun høre ham spytte rim på tre tracks; "Go' Stil", "Karl Smart" og "Tilbage til Fremtiden". Alle tre tracks er nye, og Per rapper som han nu engang gør med gode rim og finurligheder, og man kan  ikke helt kan lade være med at trække på smilebåndet over linier som "Han tjekker en pi'e i miniskirt / Mest fordi hun går i P.E. t-shirt" og "Over døren står det ikke 'Home sweet home' / Det står 'Welcome to the Terrordome" (fra "Go' Stil", der handler om en dreng og piges kærlighed til hinanden og Public Enemy) og "De started' med socialt ansvar / De charted' da de blev totalt Gangsta(rr)" (fra "Tilbage til Fremtiden" om hip hop i Danmark).
 
Et andet guldkorn jeg gerne vil fremhæve er det klassiske interview med MC Einar og Chief One der absolut er et (gen-)lyt værd - tjek også den altid vilde Jesper Vildmand. Per har også haft Soulshock inde og gi' en kommentar med, sammen med et bonus cut ("Break the Limits") der således er at finde på cd for første gang.
 
"Retro Respekt" er ikke at finde i gængse pladebutikker, men kan erhverves gennem Run For Cover's webshop: http://www.runforcovershop.dk/product.asp?product=447
 
Når man anmelder en plade som denne er det svært ikke at holde armene nede, når man gennem alle numre, skits og mix og scratch kan høre og fornemme at det hele er gennemsyret af Per Vers' totale kærlighed til hip hop, og når det så er numre jeg selv husker fra mine tidlige teenageår så skal man altså huske at det jo er et mixtape, og der ikke rigtigt er noget der er helt nyt herpå ud over de førnævnte tre tracks med Per Vers selv - derfor får pladen kun 3 ud af 5 ho'der - selvom den nostalgiske værdi - og freshness-faktoren helt klart er en 5'er værd!

29/10/2007 - Lagt online af Kaos

Anmeldelsearkiv

næste >< forrigeHer vises [21 - 30]
næste >< forrige Her vises [21 - 30]